İç Mekan Tasarımı

img

İç Mekan Tasarımı

İç mekân tasarımı; binaların iç kısımlarının düzenlenmesi için sanat ve teknolojinin bir arada kullanımıdır. Çalışmalarımızı yaparken müşterilerimizin istek ve ihtiyaçlarını saptar, mekânda yapılması gereken değişiklikleri belirler, yapılacak işlerin planını hazırlar veya hazır planı yorumlar ve uygularız. Ücretsiz keşif ve ölçü alınması işlemlerini gerçekleştiririz. Ayrıca boş bir mekânın elektrik, su vb. donanım ihtiyacını da belirleriz. Mekâna uygun türde ve miktarda yapı malzemesini seçerek kullanılacak malzemelerin hesabını yaparız. Tasarımın bir bütün olması gerektiği yaklaşımından yola çıkarak, mekân tasarlarken mimariye, kullanıcıya, fonksiyona, estetiğe ve detaylara önem vermeyi prensip ediniyoruz. Tasarım sürecini her projede yeni malzemeler ve teknoloji arayışı içinde özgün bir noktaya sürüklemek kaygısı ile modern anlayışını doğaya saygısını yitirmeden sürdürmeyi amaçlıyoruz. Tasarım ön çalışması sonrası, 3 boyutlu olarak müşteriye proje sunumu yapılmakta, tasarımda varsa gerekli düzenlemelerin yapılmasıyla üretim aşamasına geçilmekte, üretimin tamamlanmasının ardından, mekâna özel hazırlanan ürünlerin uygulanmasıyla proje tamamlanmaktadır. Projelerde karşılıklı değerlendirmeler sonucunda müşteri memnuniyeti sağlanana kadar, tasarım çalışması da sürdürüyoruz.

İç Mekân Tasarımı Nedir?

İç mekân tasarımı diğer mesleklerden ayrılan oldukça farklı bir konudur. İç mekân, konumu ile sınırlıdır; içinde bulunduğu bina ile, binada kendi bağlamı ile sınırlıdır. Mevcut durumun sorgusu iç mimarlık ve tasarım sürecinin başlangıcını oluşturur. İç mekânın bulunduğu konum, tasarım ve konsept belirleme hususunda diğer bileşenlerden daha ağır basar. Moda, endüstri ürünleri tasarımı veya grafik tasarımı gibi diğer tasarım alanları tasarımın işlevini, estetik özelliklerini ve yapısını göz önünde almak durumundadır. İç mekân tasarımcısı ise aynı işlevleri dikkate alırken, diğer yandan da mekânın içinde bulunduğu konumun gerekliliklerini göz önünde bulundurur. İç mekân o yerin bir parçası, anlamını oluşturan ve dahası oraya önem ve değer kazandıran bir parçasıdır. Yerleştirme, bütünleştirme sanatı ve mimarlık iç mekân tasarımı ile doğrudan ilişkili konulardır. Mevcut binaların dönüştürülerek yeniden kullanılması, şehirsel çevrenin gelişiminin başlangıcını oluşturmaktadır. Sürdürülebilirlik ve koruma konuları şehirlerin gelişiminde ciddi önem arz eden konulardır. Kentsel çevrenin tasarlanması ve kullanılmasına yönelik yaklaşımlar değiştikçe binaların revize edilerek yeniden kullanılması ile ilgili yaklaşımlarda değişime uğramıştır. Bu sebeple iç mekân tasarımı mimarlığın tamamlayıcı bir unsuru veya dekorasyon kelimesinin bir uzantısından çok başlı başına bir meslek kolu olarak ortaya çıkmıştır. En çok alıntılanan deyimlerden olan, “kullanışlılık, sağlamlık ve güzellik” ifadesi iç mimarlık ve iç mekân tasarımı temellerini oluşturur. Kullanışlılık bir ürünün işlevselliğini ifade eder, amacına uygunluğunu ve işe yararlılığını tanımlar. Sağlamlık; nesnenin yapısal bütünlüğünü tanımlarken, hangi malzemeden yapıldığı, ayakta durabilmesi ve hem kendini hem de üzerinde taşımak için tasarlandığı şeyleri taşıyabilmesi ile ilgili sorulara doğru cevap veren bir tasarım öğesidir.

Güzellik ise bize tasarım öğesinin estetik değer taşıyıp taşımadığı konusunda sorular sorar. Etkileyicilik ve çekicilik en başta gelen sorulardır. Tasarımcının bu söylemlerin kapsadığı beklentileri karşılama arayışı, her çeşit iç mekâna ve bu mekânlarda bulunan eserlere yöneltilebilir.  İç mimarlık, iç mekân tasarımı ve dekorasyon entelektüel bir disiplin olarak gelişimini devam ettirmektedir, ancak dekoratif kaplamalar ya da ahşap levhalar gibi konulara indirgendiği de olmuştur. Günümüzde iç mimarlık ve dekorasyon, iç mimarlık ve iç mekân tasarımı, mekânın yaratılma biçimi üzerine yapıcı etkisi olabilecek, tarihsel ve teorik açıdan çok kapsamlı bir konu olarak kabul edilmeye başlanmıştır. İç mekân tasarımı ve iç mimarlık geleneksel olarak her türlü iç mekân projesini tanımlamak için kullanılan ve dekorasyon aşamasından bütünüyle yeniden düzenlemeye kadar tüm terimleri kapsayan bir tanım olmuştur.