İç Mekan Dekorasyon Uygulamaları

img

İç Mekan Dekorasyon Uygulamaları

Yaşam alanlarını dekore ederken, binanın yapısından ziyade, estetik unsurlarla donanım sağlamak iç mimarların işidir. Kullanım ihtiyaçlarını göz önüne alarak kişisel zevk ve beğeniler, ihtiyaçlar, doğrultusunda uygulanacak stil ve tarza göre düzenlenir. Kapsamlı bir düzenleme için profesyonellerden destek aldığınızda, plan düzleminde tefriş yapılır. Tefriş; kat planı üzerinde eşyaların ölçekli ebatlarına göre konumlanmasıdır, odalar ve diğer yaşam alanlarının düzenlenmesidir. Bir oda düzenlenirken kapı girişi ve pencere konumları göz ardı edilmez. Doğal ışık ihtiyacını maksimum seviyede karşılayacak bir düzen oluştururken, kullanım ihtiyaçlarına göre oturma odaları, yemek alanı, çalışma alanları vb. konumların ışık ihtiyacı ve diğer kullanım alanları ile ilişkileri planlamaya dahil olur.

Bir mekânı dizayn ederken ölçekli plan düzleminde, 1/50 ya da 1/100 ölçekli bir kat planı üzerine işlenen tefriş rahatlıkla okunabilir. Peki tefriş ne demek? Tefriş planı dediğimiz kullanım ihtiyaçlarını karşılayan mobilya ve eşyalar, banyo elemanları, mutfak tezgâhları ya da dolaplar gibi sabit mutfak elemanları ve diğer aksesuarları içerir. Dekoratif bitkilerden aksesuarlara detay unsurları plana aktarabileceğiniz gibi kapı girişi ve pencere konumları ölçekli tasarlanır. Burada örnek planda açık park alanı da dahil edilerek konumlanma kuşbakışı planda görülmektedir. Yatak odasına ait bir banyo mevcut ve sabit banyo elemanları tefriş planına işlenmiş. Oturma odası ve mutfak sadece bir mutfak tezgahıyla ayrılıyor ve açık plan dizaynı burada görülebilir. İç mimari tasarım herhangi bir mekânın içini tasarlama sürecine denir. Alanların verimli ve şık kullanılmasına yönelik yapılan iç mekân tasarlamaları, planlama, estetik ve teknik çözümler sonucu başarıya ulaşır. İç mimarlık olarak adlandırılan tasarım ve sonuç süreçlerinin tamamı kişilere işlevsel yaşam alanları katmak ve görsel ambiyansı sağlamak için yapılır. Pek çok faktör iç mekân tasarımında rol oynar.

  • Görsel faktörler (renk, ışık, biçim),
  • Dokunsal faktörler (yüzey, şekil, doku),
  • İşitsel faktörler (gürültü, yankı).

Tasarımcı ilgili materyallerini doğru kullanarak gerekli olan estetikliği yaratır. Bir nevi nesnelere şekil verir. Tasarımcının mobilyalar ve aksesuarlar ile renkler hakkında geniş bilgiye sahip olması gerekir. İç mekân tasarımı yapanların en çok kullandığı malzemeler:

  • Mobilya
  • Aydınlatma
  • Halı ve Zemin Kaplamaları
  • Boya ve Duvar Kaplamaları
  • Cam
  • Metal
  • Demirbaşlar
  • Sanat Eserleri

 

İç Mekân Tasarımı ve Dekorasyon Arasındaki Fark Nedir?

İç mekân tasarımı, iç mimarlar tarafından yapılan ve her detayın teknik olarak hesaplanmasını gerektiren bir süreçtir. Dekorasyon ise iç mimarlığın bir bölümünü oluşturan ve daha çok kişisel zevklere göre tasarımın yapıldığı süreçtir. İç mimarın mekân tasarlamasından sonra farklı zevklere göre dekorasyon süreci tamamlanır. Her iki süreç de zevkli ve kreatiftir.